جهانسهم_ آخرین موضوعی که افراد زیر ۳۰ سال به آن فکر میکنند، امنیت مالی برای گذراندن دوران بازنشستگی به شیوه ای لذتبخش است زیرا در دهه دوم و سوم زندگی افراد مخارج بسیار زیادی برای آغاز زندگی مستقل دارند؛ خرید خانه، اتومبیل، آغاز زندگی مشترک، هزینه فرزند و ... همگی جزء این هزینههای ضروری هستند به همین دلیل فکر کردن به پس انداز برای چند دهه بعد چندان ضروری به نظر نمیرسد اما واقعیت این است که تلاش برای دستیابی به امنیت مالی در دوران بازنشستگی لزوماً به معنای آن نیست که در جوانی باید خود را از لذتهای زندگی محروم کنید.
برنامه ریزی برای امنیت مالی میتواند کاری لذتبخش باشد زیرا در دهههای چهارم و پنجم عمر، وضعیت زندگی در دوران بازنشستگی از عوامل عمده اضطراب است. با خواندن این جملات ممکن است این پرسش در ذهن شما مطرح شود که آیا بدون فدا کردن زندگی در دوران جوانی، میتوان در دوران پیری به امنیت مالی دست پیدا کرد. در مقاله حاضر چند توصیه برای آنکه پاسخ این سوال مثبت شود، مطرح میشود.
1- از جوانی لذت ببرید. هنگام جوانی باید از زندگی لذت ببرید. موفقیت و لذت بردن در زندگی به معنای برقراری توازن صحیح بین زندگی شخصی و شغلی و اختصاص زمان کافی به استراحت و تفریح است. ایجاد توازن بین حال و آینده نیز از اهمیت خاصی برخوردار است. از لحاظ مالی نمیتوان طوری زندگی کرد که گویی امروز آخرین روز زندگی است. باید تصمیم بگیرید که امروز چه میزان هزینه کنید و فردا چه میزان مخارج داشته باشید. دستیابی به توازن صحیح بین این دو، نخستین قدم در جهت کسب امنیت مالی است.
2- به مهمترین دارایی مالی خود یعنی شخص خودتان توجه کنید. مهارتها، دانش و تجارب شما بزرگترین دارایی شما هستند. ارزش درآمدهای آتی شما تعیین میکند در طول زندگی چه میزان و در چه حوزههایی میتوانید سرمایهگذاری کنید. در حقیقت شغل شما مهمترین عامل در دستیابی به استقلال و امنیت مالی در آینده است. برای کسانی که به تازگی وارد بازار کار شدهاند، دقت در انتخاب فرصتهای شغلی بسیار مهم است زیرا این انتخاب در تمام طول زندگی آنها تاثیر زیادی بر توان مالیشان خواهد داشت. افزایش مهارتها و دانش به معنای آن است که شما در انتخاب شغل مورد نظرتان آزادی عمل بسیار بیشتری خواهید داشت. به خود به عنوان یک دارایی مالی نگاه کنید. سرمایهگذاری در خود، در آینده سود بالایی نصیب شما خواهد کرد. با سختکوشی، افزایش مداوم مهارتها و دانش و انتخاب درست شغل، ارزش خود را بالا ببرید. تلاش در این جهت بسیار بیشتر از سختگیری به خود با هدف پس انداز بیشتر، در موفقیت مالی شما و امنیت زندگی تان در آینده تاثیر خواهد داشت.
3- برنامه ریزی کنید. تحقیقات نشان میدهد افرادی که برای آینده برنامه ریزی میکنند، در دوران بازنشستگی ثروت بیشتری دارند. افراد موفق هدف محور هستند. این افراد برای خود هدف تعیین و برنامهای جهت دستیابی به آن تدوین میکنند. برای مثال اگر این هدف را تعیین کنید که طی دو سال آینده قصد دارید وام دانشجویی خود را بازپرداخت کنید، احتمال رسیدن به این هدف بسیار بیشتر از حالتی است که صرفاً به خود بگویید قصد دارم وام دانشجویی خود را بازپرداخت کنم اما هیچ مهلتی برای خود تعیین نکنید. برنامه ریزی را عادت زندگی خود قرار دهید و برای تحقق اهداف، برنامه ریزی را فراموش نکنید. هدف محور باشید و بدانید که دنباله روی از یک برنامه به معنای کنترل بر زندگی است. تا زمانی که زندگی تان را از طریق برنامه ریزی در کنترل درنیاورید، استقلال و امنیت مالی به دست نخواهید آورد.
4- اهداف کوتاه مدت را در سایه اهداف بلندمدت تعیین کنید. زندگی پر از رویدادها و ابهام هاست. از حالا تا 30 سال آینده اتفاقات زیادی میافتد و به همین دلیل برنامه ریزی های بلند مدت، اغلب بینتیجه خواهند بود. اهداف بلندمدت خود را باید بسیار کلی تعیین کنید تا در اثر دگوگونی های زندگی به کلی دستخوش تغییر نشوند. به جای تعیین اهداف بلند مدت، مجموعهای از اهدف کوتاه مدت تعیین کنید. مدت اجرای آنها از چند ماه تا پنج سال خواهد بود. برای مثال یادگیری یک زبان خارجی جدید، گرفتن بیمه عمر پنج ساله، خرید اوراق قرضه یک ساله یا پنج ساله و... . به یاد داشته باشید که این اهدف باید قابل اندازه گیری و شفاف باشند. اگر خط پایان مشخص نباشد، برنده شدن در مسابقه بی معناست. هنگامی که به چند هدف کوتاه مدت خود رسیدید، چند هدف کوتاه مدت دیگر تعیین کنید مثلاً خرید خانه یا ارتقای شغلی. تعیین و موفق شدن مداوم در این اهداف روحیه شما را بالا میبرد و زمینه را برای رسیدن به اهداف بلندمدت فراهم می کند. اگر مایلید در 40 سالگی 200 میلیون تومان سرمایه داشته باشید، حتماً باید طی سالهای قبل از رسیدن به این سن هدف خود را دستیابی به 10 ، 50 و 100 میلیون تومان قرار داده باشید.
پایان بخش نخست